top of page

F O T O G R A F

Aktualizace firmware fotoaparátu


Pro správné fungování fotoaparátů je velmi důležité udržovat v dobré kondici nejen hardware (tělo), ale i software (firmware), který je součástí většiny elektronických zařízení.


Na aktualizace operačních systémů počítačů i mobilů jsme si zvykli, u fotoaparátů mají stejný význam a týká se to jak starších, tak i nově zakoupených přístrojů.


Význam aktualizace firmware

Výrobci díky neustálému vývoji mohou pomocí aktualizací firmware řešit opravy chyb, které se při uvedení na trh nepodařilo odhalit, vylepšit stávající funkce fotoaparátu, nebo přidat nové, případně doplnit kompatibilitu s dalšími objektivy apod.


Jak vidíte důvodů pro udržování fotoaparátu v aktuálním stavu je celá řada, a proto si pojďme ukázat, jak aktualizaci firmware provést.


Kontrola verze firmware fotoaparátu

Prvním logickým krokem je zkontrolovat, jakou aktuální verzi firmware obsahuje Váš fotoaparát, což zjistíte v jeho menu, které se u jednotlivých výrobců liší, ale vždy tam naleznete položku s podobným označením „verze firmware“.


Kontrola aktuálních firmware u výrobců

Dalším krokem je kontrola dostupnosti aktuálních firmware u výrobců.



Postup aktualizace firmware fotoaparátu

Aktualizace firmware se nemusíte obávat, je velmi jednoduchá a zvládne jí i technicky méně zdatný jedinec :). Až na výjimky je řešena pomocí paměťové karty ve Vašem fotoaparátu, přesný postup se však může lišit, a proto doporučuji si ho nastudovat ze stránek výrobce, přiložen je taktéž ve složce s aktualizací.


Majitelé fotoaparátu značky Canon mohou využít ověřeného postupu níže:


1. Naformátovat paměťovou kartu ve Vašem nabitém fotoaparátu (ztratíte tím obsah, který se na paměťové kartě nachází, proto si jej před naformátováním zálohujte).

2. Na naformátovanou paměťovou kartu nakopírujte v počítači rozbalený obsah nejnovějšího firmware (v tomto příkladu "EOSR6170.FIR"), který jste si stáhli ze stránek výrobců z odkazů výše.

3. Paměťovou kartu s obsaženým nejnovějším firmware vložte zpět do fotoaparátu, který následně zapněte a v menu vyhledejte verzi firmware, kde bude volba položky aktualizovat

4. Po zvolení se Vám zobrazí původní verze firmware obsažená ve Vašem fotoaparátu a nová verze obsažená na kartě, na kterou chcete aktualizovat, což potvrzením odsouhlasíte

5. Nyní již počkáte na zobrazení hlášky, že aktualizace byla dokončena.

Důležité upozornění, po dobu aktualizace nic nemačkejte, nevypínejte fotoaparát, ani nemanipulujte s baterií (případně s napájením), aby nedošlo k jejímu přerušení!


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page