top of page

F O T O G R A F

Canon EOS R6 a Sigma 35 1,4 Art - záhada kruhů vyřešena


Delší dobu jsem pokukoval po bezzrcadlovkách a sledoval jejich rychlý vývoj, nakonec dozrál čas do té míry, že jsem se i já rozhodl pro upgrade své techniky a po delších úvahách jsem využil u Canonu probíhající zimní Cashback a pořídil si nový Canon EOS R6.


Důvod, proč jsem si vybral zrovna tuto značku a typ je prostší, než by se mohlo zdát a i když jsem do jisté míry flexibilní a rád zkouším nové věci, tentokrát se o slovo přihlásila konzervativní část mého já, která mě přesvědčila o tom, že mi ostatní značky nepřinesou takové benefity, které by vykompenzovali nutnost si zvykat na jiné ovládání, ladění barev a pod. Ale jsem přesvědčen, že kdybych se nakonec rozhodl pro jakoukoli jinou značku v této kategorii, byl bych z ní nadšený stejně, jako tomu je u Canonu EOS R6.


Když jsem si nesl svou novou první bezzrcadlovku domů, těšil jsem se jako malej kluk, až si budu hrát s nastavením, zkoušet všechny možné režimy a užívat si radosti z fotek. To zděšení, když jsem po rozbalení nasadil přes originální redukci svůj nejčastěji používaný objektiv Artovou 35 od Sigmy a zapnul foťák, bych vám nepřál zažít.


Na displeji se objevily tmavé kruhy, které se různě měnily podle ostření a měnící se clony a byly i na vyfoceném snímku. Po prvotní panice, že mám smůlu na nějaký špatný kus foťáku, jsem se trochu uklidnil a začal procházet postupně nastavení a hledat řešení tohoto nemilého překvapení.


První dobrá zpráva byla, že se mi podařilo kruhy opravdu eliminovat vypnutím korekce odchylek objektivu ve foťáku, které bych stejně vypnul, i kdyby se žádné kruhy neobjevily, protože tyto věci řeším individuálně dle potřeby postprocesem v Lightroomu, ale to bych nebyl já, aby šlo vše hladce. Další nepříjemností, které jsem si všiml až s odstupem času, bylo trvalé podexponování fotek v režimu priority clony, na kterou fotím z 99% vše.


Po zveřejnění tohoto rozčarování na Instagramu jsem byl mile překvapen, kolik kolegů mě nabídlo pomocnou ruku, za což moc děkuji!

Nakonec jsem vydedukoval, že chyba nebude ve foťáku, ale v objektivu, protože u jiných objektivů byly snímky exponované správně. Opětovným hledáním na netu jsem zjistil, že se řada fotografů setkala s podobným úkazem, zatímco jiným se stejným objektivem fungovalo vše korektně, což mě přivedlo na zjištění, že se u objektivů Sigma dá aktualizovat firmware, což jsem předtím netušil.


Navštívil jsem tedy AWH servis s žádostí o aktualizaci firmwaru a při té příležitosti jsem si nechal opravit i oťukanou přední hranu objektivu o zeď.


Jaká radost byla, když jsem si objektiv vyzvedl a vše fungovalo jak má, si asi umíte představit :)


Pokud se tedy setkáte u Sigmy s podobným problémem, neztrácejte naději, věřím že i Vám stejně jako mě pomůže servis a aktualizace firmwaru objektivu :)

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page