top of page

F O T O G R A F

Lightroom vs. Lightroom Classic

Když jsem si před lety začínal uvědomovat, že mě fotografie a vše kolem ní baví čím dál víc a úpravy fotek v řádu jednotek již přestaly dostačovat potřebám, bylo logickým postupem se poohlédnout po programu, ve kterém by byly úpravy více fotografií a jejich správa efektivní.

V dnešní době je na trhu již celá řada skvělých programů, ale v tomto článku si přiblížíme a porovnáme Lightroom resp. Lightroom Classic od společnosti Adobe, které se i dnes těší stále velké oblibě.

Pokud s focením začínáte a máte pochybnosti, který z těchto programů zvolit, vězte, že dnes společnost Adobe nabízí balíček, ve kterém jsou obsaženy oba tyto programy vč. dalšího legendárního Photoshopu, bez kterého se mnohdy také neobejdete, takže bude jen na Vás, který si nakonec nainstalujete do svého počítače, ale z mých zkušeností je optimální všechny tyto programy vhodně kombinovat.

Hned úvodem Vás mohu ubezpečit, že ve skutečnosti není jeden lepší než druhý a ani úpravy nebudou z jednoho programu dokonalejší, než z druhého, ale přináší především různý přístup z hlediska priorit a potřeb fotografa co do mobility, či importu a exportu fotografií apod.

 

Lightroom Classic - je současné označení původního, tradičního programu, který společnost Adobe uvedla již v roce 2007 na trh a i dnes stále nabízí nejvíce funkcí a možností k úpravám a správě vašich fotografií. Samotný program i upravované fotografie využívají pouze lokálního prostředí Vašeho počítače a dnes je v nabídce jen jako součást jednoho z programových balíčků Creative Cloud, nelze jej již koupit ani předplatit samostatně a jednorázově.


Lightroom Classic je stále brán jako robustnější pracovní nástroj pro profesionály, nabízející nejrozšířenější paletu funkcí pro správu a editaci s cílem uspokojit neustálý tok práce. Využívá pouze lokálního prostředí počítače, tím zvyšuje nároky na jeho samotný výkon a potažmo i velikost úložného prostoru.

Výhody (funkce navíc oproti Lightroomu):

  • vestavěné moduly, od organizace, přes úpravy, vytváření knih, prezentací a další

  • panel historie pro organizaci vašich změn

  • virtuální kopie, díky níž můžete vytvářet několik verzí úprav od stejné fotografie

  • mnoho srovnatelných pohledů pro generování správného náhledu

  • podpora pluginů výrobců softwaru třetích stran

  • atd.

Nevýhody:

  • složitější prostředí pro začátečníky

  • pouze lokální prostředí HDD bez zálohy a možnosti synchronizace s mobilní verzí Lr

  • nepodporuje úpravy barev a tónů pro video


 

Lightroom - je cloudová fotografická služba, která reflektuje moderní trendy mít všechny své soubory, v tomto případě fotografie, v cloudovém prostředí a mít tak možnost k nim přistupovat a pracovat s nimi z různých míst i zařízení. Tato služba byla představena v roce 2017 pod názvem Lightroom CC, jako nová forma dnešního programu Lightroom Classic, tehdy s celou řadou omezení, ale vývoj jde velmi rychle kupředu a dnes již nabízí téměř srovnatelné možnosti editace, i když jisté rozdíly a limity tam stále ještě jsou.


Ligtroom se zaměřuje na přátelské rozhraní pro zařízení s dotykovou obrazovkou. Cloudové úložiště je ideální pro každého, kdo hledá přístup ke své knihovně obrázků odkudkoli.

Organizace obrázků využívá patentovanou technologii od Adobe nazvanou Sensei, která automaticky rozpoznává lidi a témata a usnadňuje hledání fotografie nebo alba. Další novinkou je kanál Discovery, který umožňuje spojit se s dalšími fotografy a najít inspirativní obsah, sdílet své oblíbené edice a získat přednastavení prostřednictvím různých výukových programů zveřejňovaných lidmi z celého světa.


Výhody:

  • díky uloženým fotografiím v cloudu máte možnost práce z různých míst i zařízení

  • díky uloženým fotografiím v cloudu máte Vaše fotografie automaticky zálohované

  • rozhraní přívětivější pro začátečníky uzpůsobené pro práci na dotykovém displeji

  • nainstalované presety se Vám budou zobrazovat i na mobilním zařízení

  • možnost upravovat videa


Nevýhody:

  • stále ještě řada funkcí chybí oproti verzi Classic

  • méně možností importu i exportu

  • jste omezeni velikostí cloudového prostoru

  • neukládá se vám historie pracovního postupu při úpravách


Pokud Vás zajímá detailnější porovnání všech rozdílů, můžete nahlédnout zde.


Programy již nelze koupit jako v minulosti jednorázově s časově neomezenou licencí, ale jsou součástí služby Creative Cloud formou předplatného, ve které máte na výběr z řady programových balíčků dle Vašich preferencí.


Níže si můžete porovnat finanční náklady vybraných plánů, které má společnost Adobe v současné době v nabídce.



Výše zmíněné předplatné objednaných služeb se Vám bude automaticky prodlužovat, tedy pokud je nebudete chtít dále využívat, bude třeba je po přihlášení k Vašemu účtu u Adobe zrušit. Máte li otázky a pochybnosti, co se po zrušení plánů stane s Vašimi fotkami v cloudu a zda budou programy dále funkční, odpovědi naleznete zde.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page